neděle 13. dubna 2008

Aranske ostrovy



Pokud se nekdy vydate na dovolenou do Irska a budete projizdet zapadnim pobrezi urcite si nenechejte ujit vylet na Aranske ostrovy. Navsteva techto uzasnych ostrovu opravdu stoji za to, urcite doporucuji na ostrove prespat a nasat i vecerni skvelou atmosferu v irske hospudce s zivou muzikou.

Na ostrovech jsem byla poprve v cervnu se znamou ze Svycarska (Rada pracoval a ja si uzivala na ostrove :o) Protoze jsem byla z vyletu nadsena rozhodli jsme se navstivit Arany znovu, tentokrat na konci zari s kamosema z Cech (Kacou, Vercou a Danem).

Aranske ostrovy jsou celkem 3. My jsme navstivili zatim jenom ten nejvetsi (3km na sirku, 12km na delku), ktery se jmenuje Inis Mor.

Na ostrovy pluje 7x denne trajekt (v zimnim obdobi asi jenom 3x denne), plavba trva okolo 1 hodinky a porad je na co koukat.... (cena trajektu: 25 euro jedna cesta na 1 osobu).

Aranske ostrovy jsou hodne turisticky navstevovane, takze ihned po dopluti do pristavu se o vas skoro perou ridici minibusu a majitele pujcoven kol. Je to asi velky byznys :o)


Hned v pristavu jsme si tedy pujcili kola na dva dny (1 kolo na 1 den 10euro) a vyrazili do hostelu, kde jsme si chteli odlozit veci v pokojich a pak zacit poznavat krasy ostrova.

V hostelu jsme se CESKY privitali s personalem :o))) Pracuje tam totiz kanadanka, ktera se narodila v cechach (Debora Novotna), moc toho cesky uz neumi, ale i tak to potesi... :o) Ma dokonce sen se prestehovat do skandinavie, takze nase zpriznena duse :o) Pamatovala si na me jeste z cervna, takze jsme chvilku poklabosili a pak vyrazili, uz bez zavazadel na jeden konec ostrova (Hostel lezi zhruba uprosted).

Pocasi bylo uzasne, okolo 25 stupnu, mirny vitr, idealni na koupani. No tak zase tak idealni to nebylo, more bylo teda fakt ledove.... :o))) Nekteri tam nakonec nevlezli, ze Kaci :o)))) Ale i tak to bylo super, chvilku jsme se houpali na vlnach a pak spechali na breh rychle se ohrat.

Kdyz uz jsme se prevlekli a trosku se vyhrivali na slunicku, vsiml si nekdo, ze vidi neco plavat ve vode. Koukli jsme se pres dalekohned a neverili vlastnim ocim. Presne v miste kde jsme se jeste pred 10 minutama koupali se rochnil tulen. Vzdycky jsem si predstavovala, ze tulen je docela male zvire, ale tohle vypadalo na pekneho obra. No jeste, ze uz jsme byli venku, plavat hned vedle neho bych fakt nechtela...Jak jsme se dostatecne vyhrali, tak jsme se rozhodli, ze kola schovame za kere a budeme pokracovat pesky podel utesu. Nadhera, vsude okolo se velke vlny tristili o skaly, na nekterych mistech jsme si lehli, pozorovali a poslouchali buraceni more.

Kdyz na nas prisel hlad, stacilo se jenom sehnout, protoze vsude okolo bylo plno zralych ostruzin, tak jsme si dali poradne do nosu :-)


Okolo 19 hodiny jsme se vratili do hostelu, dali si sprchu a vyrazili do hospudky na veceri a pote pokracovali do hotelove restaurace, kde hrala kazdy den ziva hudba. Na plakatech, ktere lakaly na vecerni muziku byly vypsane i jmena zpevaku, takze uz predem jsme vedeli, ze nam bude vecer hrat Mike Martin. Tak jsme si s holkama rikali, ze to mozna bude bracha Rickyho Martina :o)))

Skoro jsme se trefily :o)

Byl to asi tak 35 lety typek, ktery vypil nekolik piv na eks behem 5 vterin, vypadal jako nekteri klauni z cirkusu a hlavne se uplne silene smal. At se kdykoliv zasmal, tak cely nas stul vybuchl smichy, nejak bych vam to chtela priblizit, nejak to napodobit, ale to proste nejde :o))) Jeste ted kdyz si na to vzpomenu, tak se musim chlamat :o)))

Byl proste uzasny hral skvele na kytaru a malou harfu. Cela hospudka si zpivala, pobrukovala, tleskala a nekteri i tancili. V cele hospudce to opravdu hodne ZILO. Pivko nam nosili slovenky - servirky, tak jsme trosku pokecali. - tady v Irsku neni dne, kdyby jste nepotkali bud Cecha, Slovaka nebo Polaka.


Byl to opravdu uzasny a nezapomenutelny vecer.

Do hostelu jsme nakonec dorazili az okolo 1 hod ranni. Rano jsme si dali dobrou snidani a vyrazili prozkoumat opacnou cast ostrova. Opet jsme meli azuro a mirny vetrik. A uplne vsude ostruziny :o) Chvilku jsme se kochali na krasne piscite plazi a pak pokracovali na zriceniny nejakych hooodne starych staveb.

Co se tyka pocasi, tak nam zdejsi rekli, ze hruba 80 procent dnu v roce je tam slunecne pocasi. To muzu potvrdit, stravila jsem tam 4 dny a behem techto dni jenom cca 2 hodky prselo, jinak byla vymetena obloha a parilo slunicko.

Mraky se pry drzi nad pevninou a taky ze jo, v 16 hodin nam jel trajekt zpatky, kde uz nas cekal dest a silny vitr.

Takze domu jsme dorazili az okolo 19 hodiny, pekne utahani a plni krasnych zazitku...

Az tady budete, tak si Aranske ostrovy urcite nenechejte ujit....

Kouknete se na fotky

Žádné komentáře: