neděle 13. dubna 2008

Radkas gang kayaking

Utekla sice jiz pomerne dlouha doba od teto perfektni akce, ale myslim ze i vzpominka je nekdy idealnim motivatorem k dalsim myslenkam. Slo o prekvapeni pro NEJ kamarady pri jejich navsteve Irska. Jak ale vznikl cely napad? Koncem srpna jsme meli ve firme zamestnaneckou letni party spojenou s barbecue (grilovane lahudky) a neco malo alkoholem.

Aby ovsem nebyla party pouze "zraci", nekoho hrozne chytreho napdalo usporadat pred samotnou akci kajakarsky kurz. Slo o 1,5 hodinovy zakladni kurz jak se ovlada kajak, na co davat bacha a jak se neprevratit :) Nafasovali jsme takove ty kratke kayaky - nevim jak se jmenujou odborne, ale myslim ze jsou na divokou vodu, mozna i na vodni rodeo (ti co se v tom vyznaji mi urcite prominou nevedomost prestoze nevedomost neomlouva :)

Takto nejak jsme vypadali :)

Nejprve bylo treba se neco o kajacich dozvedet, tak nam bylo predano par informaci typu k cemu je padlo apod. Nasledovalo hoooodne vesele nalodovani - vratke kajaky nebyly napriklad pro stokiloveho sefa nicim stabilnim. Zvlaste kdyz mu cela zadni cast vubec nekoukala z vody :)))

Po instruktaznich 45 minutach jsme uz byli tak zdatni ze jsme zacali hrat vodni polo - porad na kajacich :)

No a prave tato akce, kterou jsme si poradne uzili, byla podmetem pro zminene prekvapeni. Pred prijezdem dvou kolariku a Verci jsme meli vse naplanovano a domluveno. Cena byla 50 euro na jednoho cloveka a cele to melo trvat hodku a pul. Sice dost penez, ale nadseni z predchozich kajaku stale neutichlo a tak jsme do toho sli. Kdyz tak ted nad tim premyslim, mozna to bylo spis pro nas nez pro kolariky a Vercu, abychom zas na chvili ochutnali tu slastnou pohodu tesne nad hladinou :) Bylo domluveno ze nas pojede 6 a prepravime se svepomoci k nedalekemu jezeru, po kterem se budeme "plavit". Den predem jsme si meli telefonicky ujasnit jeste nejake podrobnosti, ale po telefonatu jsme byli s Raduli celkem zklamani - na jezero se nejede kvuli silnemu vetru a vysokym vlnam, pojedeme na reku uprostred mesta. Na tu samou reku, na ktere se odehravala nase prvni kajakarska zkusenost. Ach jo - tak za toto se nam uz ty penize nechce davat ale vubec. To same prece absolvovat nebudeme, jeste je zacatek na stejnem miste, jeste aby to byli ti sami instruktori.

Vecer jsme na vsechno nejak zapomneli, protoze jsme usporadali, ostatne jak uz to je tady zvykem, soukromou diskosku ceskych hitu 80. let. Docela jsme se pripili a rano (kolem 11) jsme vstavali jeste znacne podrouseni. Tim ze nas bylo 6 jsme museli vyresit dopravu (na jedno auto docela dost). My jsme se ale vesli, Vlada se obetoval a sel do kufru.

Jake ovsem bylo nase prekvapeni po prijezdu - slo o trojici pohodaru. Kajaky nebyly jako minule, ale slo o kajaky morske - dlouhe az 6 metru a hoooodne uzke. No nic, prohodili jsme par vet, prevlekli se do neoprenu a pomalu se klatili pod tihou kajaku k vode.

Radcin kajakarsky gang

Jakmile jsme nasedli - kupodivu nam to vsem trvalo vcelku kratkou dobu oproti memu irskemu sefovi, ktery se mimochodem behem te hodky a pul asi 20 prevratil - zacala velmi kraticka instruktaz. Mluvilo se anglicky a Verunce jsme museli par slovicek prelozit protoze je nemcinarka. Ale vyrazili jsme. Morske kajaky jsou o poznani stabilnejsi, prestoze tak nevypadaji a zdaji se na pohled hooodne vratke. Navic jsou i daleko rychlejsi.

Vydali jsme se proti proudu reky. Po cca 1 km jsme projeli slepym ramenem 1m uzkym plnym rakosu na jedno z pridruzenych jezirek. Tu jsme zacali blbnout. Snad nejvetsi atrakci bylo "sesiti" vsech kajaku dokupy a postupne prebihavani po predku vsech lodi doprava, a zadni casti zpet na sve misto. Reknu vam ze na kajacich je toto behani znacne slozitejsi nez na raftech (tato hra je myslim mezi vodaky pomerne rozsirena, jak jde videt - po celem svete :)

Kacenka ve vode, ale bojovala statecne... :)

Po vysileni mensich jedincu kteri meli problemy s rozestupem jednotlivych lodi a tak se spise koupali nez pobihali jsme dostali od Jima (hlavni instruktor) kazdy cokoladku a na vyber ze dvou druhu caje - on jel totiz na motorovem clunu protoze si par dnu predem roztrhal slachy na ruce no a kde jinde nez na kajaku - o kamen.

Zpatecni cesta uz byla hodne vesela, slunicko svitilo. Ja se dokonce pokousel o jeden kajakarsky kousek, ale povedl se mi jen polovicni eskymak. Slo o to se pomoci padla odrazit od hladiny v pripade nejakeho vetsiho nakloneni kajaku. Toz naklonit, to sem se naklonil, padlem sem tez o tu vodu rachl, dokonce i na plocho, ale jaksi jsem se o to padlo uz neoprel a tak moje naklanejici se telo pokracovalo po trajektorii kterou nabralo, tedy hlavou dolu, kajakem vzhuru. Tohoto okamziku jsem se docela obaval. Prozatim jsem ani polovicniho eskymaka nikdy nevyzkousel a nedovedl jsem si predstavit ze by se mi melo podarit oddelat tu gumu kolem pasu (snad sprycna nebo tak nejak :), pak vysoukat tim uzkym otvorem cele svoje telo a dostat se nad hladinu. No ani to nebolelo, je zazracne jak se telo zachova v kritickych situacich - vsechno probehlo tak nejak automaticky. Jelikoz jsme byli celkem daleko od brehu tak jsem si vyzkousel i docela vtipne nalezani do vratkeho kajaku na vode - postup je zajimavy, nohama napred, hlavou skoro pod vodou. Musi se k tomu ale pouzit kajak od kolegy. Nikdy tedy na morsky kajak sam, pouze ti zkuseni!!! :)

No a nazev - tak nazval Jimy CD s fotkama a videem, ktere nam posleze poslal postou :)

Myslim ze jsme si celou akci ktera se nakonec protahla skoro na tri hodky perfektne uzili. Samo ze nemuzu mluvit za ostatni, ale ja se na kajaky urcite zas nekdy vydam.

Pridavame samozrejme i par fotografii pro inspiraci jak se take da stravit vikend :)

PS: Doufam ze letos budeme mit zas nejakou super letni party s doprovodnym programem :)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahojky bobanci, no už dlouho jsem se tak nezasmála. Až teď jsem se dozvěděla že jsme měli jet někam na jezero, no možná by to byla ještě větší prdel:-)))
Ale ještě jednou díky moc za něco tak úžasného.
Takže pište pište, už se těšíme na další příspěvky.
kačulka a daník