středa 16. dubna 2008

Jak se mas

Vis jak se rekne "Jak se mas" anglicky? Teda respektive irskou anglictinou? Jestli ne, tak by te mozna mohl zajimat nasledujici text.

Anglicky se toto slovni spojeni pise "How are you". Anglicky se vyslovuje nejak jako: "Hau ar ju". Jak to ale vyslovuji Iri? Stejne jako vsechno ostatni - hodne slova spojuji a kamarad Vlada, ktery zil 10 let v americanos statos, mel zpocatku dost co delat aby vubec rozumnel (v Cechach pritom ucil anglictinu). No ale abych se dostal k tomu slibenemu irskemu vysloveni - je to "havaje" (to "v" je neco mezi "v" a "u"). Nekdy jenom "haja".

Na tomto by jeste nebylo nic vtipneho. Vtipne je teprve az pouziti. Diky tomu, ze se toto irske "jak se mas" pouziva standardne misto pozdravu (treba i ciziho cloveka), je ho slyset celkem casto a Iri jsou na to zvykli. Stejne tak jsou ale zvykli i na standardni odpoved, ktera je "Not too bad", coz je neco jako "ne tak spatne".

Jakmile se ale potka pozdrav Ira s jakymkoliv cizincem, vysledek je onim kouzelnym, co me rozesmiva temer kazdy den. Ono totiz jestlize Iri pozdravi, tak ma automaticky nasledovat odpoved. Tim spise kdyz navic pridaji pred spojeni "jak se mas" jeste osloveni dotycneho.

Cele to tedy zni nasledovne: "Ahoj Anne, jak se mas".
A Anne odpovi: "Ne tak spatne".

K tem usmevnym situacim ale dochaci kdyz cizinec zacne: "Ahoj Anne" a nepokracuje.
Ir totiz zareaguje automaticky na to ze ho nekdo zdravi (a urcite se tedy zepta i jak se ma) a rovnou odpovi: "Ne tak spatne".

Jenze ja se ho vlastne na nic takoveho neptal. Ja ho jen pozdravil a to jak se ma at si strci za klobouk.

Ja chci jen na oplatku slyset: "Ahoj Radoshu" :)

Cili az se nekdy vypravite do Irilelandie, pozdravte je jmenem a zeptejte se jak se maji at maji radost a nevykolejite je hned ze startu rozhovoru :)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahooooooj radoshatka!!!:-)))))

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, ahojky -- miláčci, jen mi zjistěte, jak se irsky říká:
"je toto vaša taška?",
ať si tam nepřipadám jako němá.
Mějte se fajn a ať vám ty poslední dny před dovolenou utíkají.
Čauky L+P

Radek Hojgr řekl(a)...

Neni treba umet irsky, staci kdyz to umis polsky, vsak pojedete do Irska :o))