úterý 17. června 2008

Jak na ty Google mapy

Díku zvídavému Lukovi se teď dozvíte, jakým způsobem se dají vytvořit svoje vlastní mapy vod Gůglu podobné té které mám v onom článku.

Stačí v okně internetového prohlížeče zadat adresu: maps.google.com
Na levé straně pod barevným "Google Maps" najdete dvě záložky, z nichž ta pravá je ta na kterou se musíte přepnout. Je to "Moje mapy".

Pod tím se vám zobrazí "Vytvořit novou mapu".

Zadáte název - například "Kde právě bydlím". Můžete zadat i nějaký popis...

Vytvoření nové mapy

Tímto máme svoji vlastní mapu vytvořenou, ale jako taková je prázdná. Výhodou celého tohoto systému je, že mlžete do mapy vkládat své vlastní informace. Ty můžou být buďto bodové, liniové, nebo plošné.

K tomu abychom tam teda mohli něco vložit jsou tam čtyři ovládací prvky, které jsou umístěné už v mapovém vyobrazení, v levém horním rohu:
  1. ruka na posun mapou
  2. balónek a na vyznačení bodu
  3. křivka na vytvoření linie
  4. mnohoůhelník na vytvoření libivolné plochy
Ovládací prvky

Body zřejmě není třeba popisovat - pouze kliknete na balónek a potom na bod na mapě, kde chcete bod vytvořit. Objeví se vám dialogové okno, do kterého můžete vepsat název bodu a jeho popis. Kliknutíém na ikonku se zobrazí seznam dalších, které můžete použít.

Linie fungují podobně. Pokud chcete vyznačit linii z bodu do bodu a oba nejsou na viditelném zobrazení mapy, jednoduše mapu zmenšete tak, aby byly oba vidět a začátek a konec linie dejte do přibližného místa. Klikněte na počátek, pak na konec (můžete vytvořit i linii o několika mezibodech). Vytváření linie ukončíte dvojklikem v místě posledního bodu. Počátek i konec jdou následně upravit. Tzn. že přiblížíte na počátek, najedete nad něj myší a objeví se malý čtvereček, který můžete myší uchopit a přesunout jej do opravdového začátku linie. To samé i s koncem.

Navíc jedna velice vychytaná věc je, že vždy se vám mezi počátečním a koncovým bodem přímky vytvoří ještě jeden bod uprostřed, který slouží k tomu, abyste dovedli linii "zatočit". Máte teda umístěný počátek i konec. Teď zmenšete náhled tak ať vidíte oba konce a myší najeďte zhruba do prostřed. Objeví se čtvereček, který můžete posunout. Tím vám vznikne první lom. Linie uže teda není přímka a tak se mezi počátkem a lomem vytvořil další bod, který opět můžete umístit jinam (podobně i mezi lomem a koncem).

Tak můžete pokračovat do nekonečna, dokud nebudete spokojeni s průběhem linie.

Plochy jsou obdobou.

V levé části se vám postupně zobrazuje, jaké že prvky jste postupně přidali. Můžete je přemísťovat mezi sebou tak, aby vám vyhovovalo pořadí.

Jakmile máte hotovo, potvrďte to stejně nazvaným tlačítkem.

No a aby to celé vůbec k něčemu bylo, koukneme teď na pravou stránku těsně nad mapu a uvidíme odkaz "Odkaz na tuto stránku" - to je to nejdůležitější ze všeho. Díky tomudle jste schopni získat www adresu vaší nově založené mapy a pochlubit se s ní jiným, nebo taky získat malou mapku pro vložení na svoje stránky. Prvnímu odpovídá horní řádek otevřeného okna, druhému ten spodní.


Pokud teda chcete poslat celou adresu, zkopírujte ze žlutého prvního řádku třebas do emailu.
Pokud chcete vložit mapu do svojí stránky, zkopírujte ten druhý řádek a postupujte následovně:
  • Důležité je přepnout se do zobrazení HTML kódu. Pokud používáte systém blogger na adrese xxx.blogspot.com, pak nad oknem, kde píšete články, je napravo odkaz "Upravit HTML". Kdo se v tom nevyzná tak uvidí pouze změt znaků. Jedno je ale jednoduché - pokud víte, kam chcete mapu ve vašem textu umístit, stačí si zapamatovat poslední předchozí slovo a v té změti ho njajít. Ten kód, z druhého řádku pak vložte hned za to slovo a mělo by to fungovat.
Koukejte jak:



Zvětšit mapu

Jo a ještě jedna poznámka na závěr - výsledné zobrazení mapy závisí na tom, jaké ho zrovna máte v moměntě, když zmáčknete tlačítko "Hotovo"!!!

Tož hodně zdaru Luki a případně i ostatní!

2 komentáře:

Luk řekl(a)...

Ono to je takhle jednoduchý:-). No jdu se na to vyspat, protože dnešní večer si ještě vychutnám jako počítačový analfabet a zítra se ze mě už stane profík:-). Tak snad se to podaří:-)

Radek Hojgr řekl(a)...

Jj, je to jednodussi nez se zda...